środa, 2 września 2015

Piersi z kaczki w pomarańczach i jabłkach

Przepis z internetu.
bardzo popularny,
Karola Okrasy,
zmodyfikowany do potrzeb
Piersi robiłam kolejny raz 
i za każdym razem coś zmieniałam..
Tym razem:


Na początek umyte piersi nacięłam w krateczkę



i wytopiłam tłuszcz zaczynając od zimnej patelni
(skórą do dołu)



Wcześniej przyprawiłam solą i pieprzem
stronę mięsa bez skóry
W międzyczasie  ugotowałam ziemniaki w mundurkach



Po wytopieniu tłuszczu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia,
w którym wcześniej ułożyłam ziemniaczki



Na patelni z tłuszczem podsmażyłam 



cebulkę, czosnek i jabłka i sok z połowy pomarańczy



Kaczkę piekłam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni



a potem jescze 5 minut w temperaturze 220 stopni,
by zarumienić skórkę
(piersi były dość spore)
I oto efekt:



Smacznego



Podałam z żurawiną i z czerwonym, wytrawnym winem...

4 komentarze:

  1. Bajka! Kaczkę jadamy bardzo rzadko z powodu tego że musimy unikać tłuszczu. Wytopienie by było jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. ...teraz to dopiero zgłodniałam....bardzo smakowicie to wygląda,uwielbiam kaczkę :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cenne uwagi i odwiedziny, zapraszam ponownie