poniedziałek, 12 maja 2014

Francuskie ciasto czekoladowe

Jedno z moich ulubionych ciast



Przepis od znajomych z Francji


200 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
3 jajka
60 g mąki


Masło i czekoladę wkładam do garnka 


 podgrzewam na małym ogniu, 
do osiągnięcia jednolitej masy


dodaję cukier, mieszam
i odstawiam do przestygnięcia
dodaję jajka, mieszam


na koniec mąkę
zamiast mąki można dodać zmielone migdały


wkładam do szklanego naczynia


posypuję migdałami


piekę w temperaturze w temp. 170 stopni 
ok. 30-40 minut


Podaję z bitą śmietaną



Ciasto jest bardzo sycące, słodkie



Smacznego.....



6 komentarzy:

  1. Mmmm mniam! Uwielbiam czekoladowe ciasto, Twoje wygląda bardzo smakowicie! I znów przede mną kuchenne wyzwanie, muszę spróbować Twojego przepisu :D Pozdrawiam i zapraszam do siebie na candy http://www.tymonina-art.pl/2014/05/kodeczkowe-candy.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest naprawdę proste i zawsze wychodzi.... Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  2. Kawałek ciasta na talerzu otoczony kleksami bitej śmietany wygląda przeapetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie i taki prosty przepis to coś dla mnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za cenne uwagi i odwiedziny, zapraszam ponownie