Kupiłam truskawki...
no przecież na nie sezon...
piękne, czerwone, apetyczne...
no i zachciało mi się biszkoptu z galaretką...
Poczytałam przepisy w internecie...
Chciałam niski biszkopt, na okrągłą formę
Wybrałam przepis:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
oczywiście bez proszku do pieczenia...
oczywiście bez proszku do pieczenia...
Wiedziałam, że połową sukcesu są dobrze ubite białka
z obrobiną soli
Tłukłam je w mikserze do bólu...
znaczy włączyłam mikser i zadzwoniłam do siostry
a że lubimy sobie pogadać....
no, ale wracam do sedna
Piana jajek sięgnęła prawie połowy miski
więc dodałam po trochu żółtek i cukru
i jeszcze trochę pomieszałam
wyłączyłam mikser - dodałam przesianą mąkę
i na blachę do rozgrzanego piekarnika
W przepisie było - że trzeba pod koniec pieczenia
rzucić ciasto na podłogę z wysokości kolan,
ale stwierdziłam, że .... no wiecie sami ...
nie będę się wygłupiać...
Wyłączyłam piekarnik po 40 minutach
i poszłam do sąsiada na pizze
Jak wróciłam, a ciasto nie opadło,
stwierdziłam, że zabobony i gusła to nie dla mnie,
no chyba, że czarny kot... ;)
Jak kończyłam cisato to trochę łamałam się nad kremem czy bitą śmietaną na biszkopt, ale Witek stwierdził, że z samymi owocami i galaretką też będzie dobrze i oto efekt:
Ciasto owszem lekko opadło,
ale pod wpływem ciężaru truskawek i galaretki
Dałam 2 galaretki i 1/4 mniej wody
Ciasto pycha i dokładnie takie, jak chciałam!
Pamiętacie syfony do wody gazowanej?
My mamy taki do śmietany
sprawdza się rewelacyjnie
Śmietana w syfonie
może "mieszkać" w lodówce nawet tydzień!
Smacznego....
O rzucaniu ciastem czytałam już na kilku blogach- ja tego nie robię i jakoś mi biszkopt zawsze wychodzi:) smaku mi tylko narobiłaś i ciachem i pizzom ( swoją drogą fajnego masz sąsiada:)
OdpowiedzUsuńCo do syfonu-u mnie stoi juz kilka miesięcy nie wypróbowany,ale się doczeka, bo jak mówisz że może stać w lodówce tak długo to ja go sobie do kawki będę wykorzystywać:)
Naprawdę genialna rzecz, trzeba tylko pamiętać, by przed włożeniem do lodówki umyć nosek plastikowy z resztek śmietany... a bita śmietana przydaje się do ciast (w szczególności jabłecznik na gorąco), owoców (truskawki) i kawusi. Jak wlewam tam śmietanę, to daję tylko trochę cukru wanilinowego, bez zwykłego cukru, taka dietetyczna wersja, ale przynajmniej nie zemdli...
Usuń